Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

  • Publicerat:

  • 21 Jan, 2021

Allt du vill veta om Aligners - osynlig tandställning

Vad är Aligners? 

Det finns många ord och begrepp både på svenska och engelska men vi kallar dem för enkelhetens skull, Aligners. Align är ett engelsk ord som betyder justera eller räta upp och det är precis vad dessa skenor gör – de rätar upp tänderna, lite i taget, tills önskat resultat uppnåtts. 

Det som används för att, sakta men säkert, knuffa dina tänder till en ny önskad position är mycket tunna plastskenor, anpassade efter dina tänder och bett. Skenorna är gjorda i helt genomskinlig plast och ett material som är extremt tunt och ganska hårt men flexibelt. Skenorna är helt genomskinliga och därför kallas det ibland osynlig tandreglering.

Här kan du läsa mer om hur behandlingen går till.  

Hur går det till om jag skulle vilja räta upp mina tänder?

Det första som händer på ditt första besök hos oss på Falkenbergkliniken är att vi går igenom hur du upplever din situation idag och vilken typ av förändring du är ute efter. 

Sedan börjar vi med att ta kliniska foton av dina tänder och ditt bett för att vi ska kunna få en tydlig bild av vart vi startar. Detta är även bra för dig, då du efter din behandling ser den stora skillnaden. Det är ju annars lätt att du glömmer av hur det såg ut från början under tidens gång. 

Sedan gå gör vi en 3D scanning uppe och nere och skriver en sammanfattning av vad vi önskar uppnå av behandlingen. Denna fas kallas för terapiplanering. 

Denna information skickas iväg för att mallas upp och efter 3-5 dagar får vi tillbaka en digital fil. Det vi gör då är att gå igenom så att allt ser bra ut och att resultatet av behandlingen blir det som önskas. 

När vi är klara med det kommer du tillbaka och då går vi igenom en simulering av behandlingen. På en skärm kommer du kunna följa behandlingsgången och se hur dina tänder kommer att flytta sig tills de står i en rät båge och behandlingen är klar. 

Så jag kan få se resultatet innan?

Ja, det är det som är så bra med denna typ av behandling. Genom denna 3D simulering så får du se både processen och det slutliga resultatet. Du får reda på hur många skenor / aligners som kommer krävas och hur lång tid det kommer att ta. Det skapar ofta en väldigt hög motivation och många blir väldigt glada.

Får jag med mig allt samtidigt?

När allt är färdigplanerat och vi tillsammans gått igenom behandlingen och är nöjda med det planerade resultatet, beställs skenorna. Det brukar ta mellan 1-2 veckor beroende på leverantör och ett nytt besök planeras in. 

Lådorna kommer till kliniken med ditt namn på och inuti finns par med skenor, vakuumförpackade i plastpåsar, också dem med ditt namn på. Det går inte att ta fel då de är markerade med över och under skenor. 

Första gången får du med dig en eller två par skenor och sedan bokas ett nytt möte in för att se så allt går bra. När både du och jag är säkra på att du vet hur du ska använda skenorna så får du med dig fler skenor åt gången, men inte alla. Du kommer in till oss med jämna mellanrum för att kontrollera så att behandlingen går som den ska och tänderna flyttar sig i rätt takt. 

Hur lång tid tar det?

Det beror självklart på vad man startar. Hur mycket trångställning och hur mycket tänderna   måste flyttas för att nå önskat resultat. Standard på de behandlingar jag gör är ca 5-6 månader. På den tiden går du igenom 14 par skenor och varje skenpar ska användas i 10 dagar. Det finns tydliga instruktioner med hur man ska använda skenorna, hur man ska rengöra dem och vad som är viktigt att tänka på för sig som kund. 

Måste jag använda skenorna hela tiden?

Ja, hela tiden som rekommenderas. Du ska använda skenorna ca 22 timmar per dygn. Den tiden som du tar ut dem är när du äter och borstar tänderna. När du borstar dina tänder passar du på att rengöra skenorna med ljummet vatten. 

Kan alla använda Aligners för tandreglering eller finns det fall när det inte är möjligt?

Aligners är extremt bra på att hjälpa patienter med lätt till medel trångställning. En begränsning finns vid kraftig trångställning eller tänder som växer väldigt tätt och snett. 

Det är företrädes vid unga vuxna men det finns ingen övre gröns pga. ålder. En av de äldsta kunderna vi behandlat med Aligners är en 70-årig kvinna. Hon hade i hela sitt liv önskat raka och fina tänder men aldrig velat ha en fast tandställning. Hon är så nöjd idag och påpekar varje gång hon är här hur smidigt och enkelt det var och hur fin hon känner sig idag.

I de fall det är avvikelser i skelettet, tex med underbett, hänvisas kunder till ortodontiskaspecialister. Vi har två ortodontister som är knutna till vår huvudklinik i Göteborg, Dagnelidkliniken och vid komplicerade fall, rådfrågas experter och det kan bli så att behandlingen utförs av dem och då med en mer traditionell, fast tandställning.

Finns det olika leverantörer att välja mellan?

Ja, det finns olika leverantörer på marknaden. Det som är gemensamt för alla är att planeringsfasen är samma och upplägget liknande. Terapiplaneringen består i kliniska foton, scanning av tänder och textförklaringar på behandlingen. 

Ser man till utformningen av skenorna så är alla är lika tunna och genomskinliga. Det finns en solklar marknadsledare och det är det amerikanska företaget Invisalign och deras varumärke Align. Deras skenor är helt skräddasudda över emaljen.

Andra varumärken är Sure Smile och Clear Correct. De skenorna går upp lite på tandköttskanten och tar på så sättet stöd på benkanten som finns ovanför tanden.

Falkenbergkliniken och Dagnelidkliniken är unika både i den långa erfarenhet vi har av denna typ av behandling samt att vi har ett eget lab. Lab by Dagnelid tillverkar (printar via Cad/Cam) egna skenor och därigenom blir behandlingen både snabbare och mer sparsam kostnadsmässigt för dig som kund.

 

Hur följer man upp behandlingen?

All typ av tandreglering avslutas med att tänderna fixeras, låses fast i sin nya position. Antingen sätts en retainer, en tunn tråd bakom tandraden. Tänderna fixeras, låses på det sättet fast i den nya positionen. Om inte det får plats kan man använda en speciellt utformad bettskena, Essix skena, som man har under natten. 

Hur ofta går resultatet tillbaka? 

Dina tänder rör på sig genom hela ditt liv, oavsett om du genomgått en tandregleringsbehandling eller inte. Det är inte stora förändringar, utan små, små förändringar framåt som inte syns, men under en längre tid kommer de märkas av. 

Det är därför väldigt viktigt att efter avslutad behandling, följa de råd som tandläkaren eller ortodontisten ger. Om retainern släppt, gått sönder eller om man glömmer att använda sin skena kommer tänderna att börja flytta sig från sina nya positioner, tillbaka mot så som det var innan.  


Boka tid till tandläkare

Dela